HTML

Hallgatói érdek

Olyan sok vélemény, álláspont mutatkozik be a felsőoktatási kérdések kapcsán, hogy én sem bírtam tovább a hallgatást. Egy egykori ELTE hallgató gondolatai a felsőoktatás és az ELTE problémáiról, hallgatói érdekekről, oktatókról, hallgatókról, közalkalmazottakról és a vonatkozó jogszabályokról.

Friss topikok

Palkovics kiváló ügynök volt

2017.03.30. 11:08 Picifrici

Kiváló ügynök

A szó részben a katonai nyelvben, részben az argóban használatos. Eredetileg a katonai nyelvben használták a régies, bizalmas szót: V alakú paszomány a tisztiszolga zubbonyujjának elején. A csicskás katonai jelentése - a tisztiszolga - ebből már érthető.

Az argóban a csicska, illetőleg a csicskás jelentése: társa(i) kiszolgálására kényszerített személy, és a valakit szolgál jelentésmozzanatban van kapcsolat a két szó között. (Forrás: A magyar nyelv értelmező kéziszótára, Etimológiai szótár.)

Palkovics László hosszú ideje a kormány tagja, aki a felsőoktatásért (is) felelős. Kinevezésekor többen is azt várták, hogy az ő szakmai és tudományos igényessége majd új alapokra helyezi a kormányon belül a felsőoktatás kérdését, hiszen a rendszert belülről jól ismerő-, saját szakterületén is nemzetközi eredményeket elismerő kutatóról van szó, aki korábban intézményvezetőként is megtapasztalta a felsőoktatási intézmények működését.

Igaz volt ez persze elődjeire is, azonban Palkovicsot személyes képességei és elismertsége egy egészen másik polcra helyezték fel, mint mondjuk Klinghammer Istvánt vagy Hoffmann Rózsát. Klinghammer Palkovics mellett maximum egy „jó munkásember”, míg Hoffmann politikai kézi vezérlése és bigott párthűsége egyáltalán nem képezte vita tárgyát a szakmában. Így aztán Palkovics szakmai feddhetetlensége és politikai függetlensége halvány reménysugárként sejlett át a mélyből a felsőoktatás zavaros vízében.

Ezeket a reményeket Palkovics igyekezett fenntartani eddigi államtitkári munkája során, de úgy tűnik, hogy a politikai nyomásnak ő sem tud ellenállni. Hiába akadémiai tagság, hiába a korábbi szakmai fedhetetlenség, a habonyi úthenger ezt az államtitkárt is belesimította a NER sötét aszfaltjába.

Az ATV ma reggeli műsorába meghívták Palkovics Lászlót, hogy magyarázatot adjon a CEU jogi ellehetetlenítésére indult kormányzati akciójára. Az államtitkár itt bevetette az összes politikusi módszert arra, hogy védje a mundér becsületét: újra értelmezte a neki feltett kérdést, elkente a felelősséget, kisebbíteni igyekezett az intézkedés súlyosságát és várható hatásait, azonban ezzel hitelességének utolsó morzsáit is szépen felseperte és kidobta a nagy kormányzati szemeteskukába.

A legerősebb érve arra a felvetésre született, amikor a műsorvezető arra hivatkozott, hogy a tervbe vett jogszabály kizárólag a CEU-t érinti, így az diszkriminatív. Palkovics erre azt válaszolta: szerintem meg nem. Ez a mondat már csak azért is furcsa, mert a CEU-n rendezett fórumon éppen az államtitkár ismerte el, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemek közül csak a CEU-t érinti a készülő jogszabály-módosítás, és a kormányfő, Orbán Viktor is az általa csak „Soros-egyetemként” aposztrofált intézményt említette meg, mint aki ki akarja vonni magát a magyarországi jogszabályok alól. Persze Palkovicsnak nincsenek nagy elvárásai. Az interjúban az hangzik el a szájából, hogy az egyetem attól egyetem, hogy abban az országban is képzést folytat, ahol kiadja a diplomát, és aztán ezt a tudást hozza át az új országba. Nos, ez tényszerűen nincs így, és nagyon remélem, hogy Palkovics úr is fogja a fejét ezen érvelése visszaolvasása után, ugyanis ez a mondat nagyon igénytelenül hangzik egy akadémiai tag, egy gyakorló professzor szájából.

Ahogy az is fals számomra, ahogy Palkovics próbálja magáról lesöpörni a felelősséget azzal a nyilvánvaló blődséggel, hogy a parlament szavazza meg a törvényeket, így még bármilyen változás előfordulhat azok tartalmában. Szerencsére a műsorvezető nem engedi el ezt a kérdést, és pontosítva arról kérdez, hogy az államtitkárság szükségesnek tartja-e a tervezett módosítás tartalmát megváltoztatni? Erre az államtitkár azt válaszolja, hogy nem szükséges, amely mondatával furcsa kontraszt keletkezik az interjú elejéhez képest, amiben még azt fejtegeti, hogy további tárgyalások várhatóak az érintettekkel. Rutinos már az ilyen eljárásokban, hiszen a közoktatási kerekasztallal is ezt a játékot játsza el már évek óta.

Ehhez képest a szomorú valóság az, hogy a kormány technikai megoldásokkal próbálja ellehetetleníteni pártpolitikai megrendelésre Magyarország legjobb egyetemét, amire a szakterületet jól ismerő államtitkár meg össze-vissza hablatyol. Mindezt teszi abban az országban, ahol mindenféle Kertész-Bakosok hozhattak létre az MNB közpénzéből Sümegen egyetemet, melyet aztán az EMMI hitelesített is, és csak a szerencsének köszönhető, hogy néhány tízmillió elsikkasztása után azután végül mégsem indíthatták el a nem létező képzéseiket. De nyugodtan feleleveníthetjük az Econovum hasonló ügyét, amelyhez a Corvinus oktatói is lelkesen asszisztáltak.

Palkovics pontosan tudja, hogy a törvény miért jött létre, ki ellen született, kit fog pontosan érinteni. Palkovics nem hülye, sosem volt az. Palkovics csicska. Hogy kényszerből vagy meggyőződésből „szolgál”, az legyen az ő gondja, de ő is csak a kormányfő szoknyája mögött bujkáló, hiteltelen politikussá vált az elmúlt évek alatt. A híres Bud Spencer-Terence Hill film mára ikonikus mondata jut eszembe róla: „Kár érte. Kiváló ügynök volt.”

 

Szólj hozzá!

Címkék: Felsőoktatás Palkovics CEU Klinghammer István

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoierdek.blog.hu/api/trackback/id/tr5212387327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása