HTML

Hallgatói érdek

Olyan sok vélemény, álláspont mutatkozik be a felsőoktatási kérdések kapcsán, hogy én sem bírtam tovább a hallgatást. Egy egykori ELTE hallgató gondolatai a felsőoktatás és az ELTE problémáiról, hallgatói érdekekről, oktatókról, hallgatókról, közalkalmazottakról és a vonatkozó jogszabályokról.

Friss topikok

Hamisgulyás-kommunizmus

2019.05.27. 12:14 Picifrici

Bár a blog témája a felsőoktatás, azonban most mégis szélesebbre tárom a spektrumot. Több hazai politikai elemző próbálta már leírni a magyar politikai rendszer társadalmi fogadtatásának lélektanát, amit jómagam egy új szóösszetétellel tudnék jellemezni: hamisgulyás-kommunizmus.


Hamisgulyás-kommunizmus (főnév)

1. A kádári-, létező szocializmus "illiberális" megfelelője.
2. Puha diktatúra. Ezt a berendezkedést az ország jelentősebb lélekszámú-, ám kevésbé jól anyagi körülmények között elő és kevésbé tájékozott része ugyan elfogadja, de azért tart is tőle.
3. A nagyvárosi értelmiség lázong a rendszer elnyomása ellen, a kiváltságos réteg pedig lubickol formális és informális előjogaiban. A nagyvezér a végrehajtóit gyakran önmérsékletre inti, de mégis hagyja, hogy urizálva terrorizálják az "alattvalóikat".
4. A bölcs pártelnök önmagát a nép egyszerű, ám nyakas és furfangos emberének mondja, ugyanakkor ügyel a saját és családja jólétére, és bizony szívesen tölti az idejét a luxuspáholyokban, de sosem médiafelfordulások közepette.
5. Vannak gazdasági sikerek is, de ezek inkább írhatóak a szerencse és jó körülmények sikeres együtthatójának, semmint tudományosan vagy szakmaian megalapozott cselekvéssorozatok következményeinek. Nem szigorú diktatúra ez, hanem amolyan medium light.

Az illiberális Magyarország olyan, mint a hamisgulyás. Kicsit hígabb, mint az eredeti, nem olyan sűrű, hogy megálljon benne a kanál is, hiányoznak belőle markáns összetevők. Távolról azonban megtévesztően ugyanaz, ízre pedig szinte megegyezik, emésztése komoly gyomorterhelést jelent még így is. Színe sem sötétvörös, inkább narancssárgás.

Jó étvágyat mindenkinek, akinek van hozzá gusztusa!

8 komment

Címkék: magyar társadalom Magyarország FIDESZ Választások 2019 politikai rendszer leíró elemzése

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoierdek.blog.hu/api/trackback/id/tr8314863958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muie Orbán (törölt) 2019.05.27. 20:02:05

A romániai Orbánt (Liviu Dragnea) sikerült végre rács mögé juttatni a mai napon. Gratulálok a fideszcsicska RMDSZ-nek, hogy támogatták a román maffiozót.

Muie Orbán (törölt) 2019.05.27. 20:09:43

További kalitka-várományosok, akik rombolják Európát és a világot: Erdogan, Putyin, Orbán, Farage, Salvini, Le Pen, Maduro, Trump, Kim és Assad.

nemecsekerno_007 2019.05.27. 20:21:14

1. nem igaz. ez az egyik kurv@ nagy tévedésetek...

2. nem diktatúra: maximum puha kapitalizmus de ez inkább a nagyvonalú szociális ellátórendszer miatt van (nyugdíj, egészségügy, oktatás) Erre aztán rárepülnek a szociális demagógiával operálók (kormánypárt, ellenzék, ifjú titánok)

3. A nagyvárosi értelmiség: azon része lázong amelyik eddig burokban élt. pont ezek a szocializmus apró zárványai
Kiváltságosok: ezek valószínűleg azok akik a korábbi kiváltságosok babérjaira törnek, nyílván ezért megy a cicaharc.

4. ???? ez egy vélemény, azt meg tudjuk milyen. mindenkinek van...

5. Vannak gazdasági sikerek is...
Ez a másik rúgótok :)))))) Ez amit leírsz igaz volt 2006 környéként is, Gyurcsány beszélt is róla anno: trükkök százai és világgazdaság hitelbősége...

MEDVE1978 2019.05.27. 21:35:04

@nemecsekerno_007: Bár nem én írtam a cikket, de..
1. Rengeteg közös pont van a Kádár rendszerrel. Az értelmiség és a középosztály kiegyezése az egyik.
2. Formailag demokrácia, de az erőforrásokat központilag uralja a kormány. Így gyakorlatilag csak nemzeti szintű katasztrófák boríthatják fel a status quo-t.
3. A nagyvárosi értelmiség azért lázong, mert a globalizáció nyertesei közé tartozik, így kilátása van egy olyan világra, amelyben jobb lehetne az életszínvonala, mint az orbáni langyban.
4. Helyi kiskirályok. Már több mint tíz éve dolgozom olyan emberekkel, akik közvetlenül kormányzattal működnek együtt. Simán előfordul, hogy sok millió forintos projektek, szervezetek sorsa áll vagy bukik kiskirályok hatalmaskodásai miatt.

5. Gazdasági sikerek. Lényegében a lefekvés a német tőkének. Nincs ezzel semmi baj, mert jelenleg működik. Volt egy két tök jó húzás is emellett, például a devizahitelek kivezetése vagy az adósságállomány belföldivé konvertálása. Emellett volt egy szerencsés helyzet is politikailag (Orbánt békén hagyták és ömlött az uniós pénz egészen mostanáig).

nemecsekerno_007 2019.05.28. 11:17:11

@MEDVE1978:

1. A Kádár-rendszerben az értelmiség nem a középosztállyal egyezett ki, hanem a hatalommal. Ez volt Kádár nagy ötlete. Megkapták ugyanazokat a kiváltságokat amelyeket a pártelit, cserébe kaptak jól fizető állást. Csendestársak voltak és kb. ennek a levét ittuk meg a rendszerváltáskor és utána.

2. Formailag demokrácia... az nem diktatúra...

3. A nagyvárosi értelmiségnek nincs nagyobb kilátása a világra mint másoknak, csak eddig kivételezett helyzetben volt...

4. Helyi kiskirályok: Én kerülöm azt, hogy az államnak dolgozzak, az mindig kockázatos. Jó lenne ha minél többen ugyanezt tennék. A szegényebb régiókban viszont nincsenek mások csak kiskirályok, de ez az elmúlt 30 év egyoldalú gazdaságpolitikája miatt van. Kb. ezért nyertese a nagyvárosi értelmiség a globalizációnak, a vidékiek meg a vesztesei, de ők még a magyar gazdaságpolitikának is vesztesei.

5. Az EU-s pénzt tényleg olyan mint a drog, de azért nem teljesen abból élünk. Az meg, hogy lefeküdtünk a német tökének?! Hát ilyen ez, ha csóró az ország. Meg kéne erősíteni a magyar kkv szektort, erősíteni kell az innovációs képességét de ez nem lesz egyszerű...

Picifrici 2019.05.28. 12:51:01

@nemecsekerno_007:
1. Részben egyet tudok érteni az értelmiséggel kapcsolatos állításoddal, ugyanis jómagam sem bontottam több egységre az értelmiséget, hogy pontosabban tudjam kifejteni a gondolatomat. Az értelmiség természetesen nem homogén közeg. Az eredeti szövegmben még "alternatív értelmiség"-et írtam, de nem találtam pontosnak a kifejezést. Természetesen az értelmiség egy része valóban kiváltságokat élvezett akkor és most is, de azon réteg, amely kiváltságokat kapot ez egyrészt az értelmiség jóval kisebb szelete volt, másrészt előjogait az árulásáért cserébe kapta, és a bélyeg örök életére rajta is maradt. A független értelmiség viselkedése azonban analóg a napjaink független értelmiségével.

2. A formailag demokrácia még (vagy már) nem demokrácia. Ez helyesebb volna. A nagyvonalú szociális ellátórendszer pedig nem a demokrácia vagy a diktatúra közötti különbséget jelzi. Kádár idején is sűrűre volt szőve a szociális háló, talán még jobban is, mint napjainkban.

3. Dehogynem! Jóval nagyobb kilátása van. Nagyobb a tudás- és tapasztalatanyaga már csak az anyagi lehetőségei miatt is, de többnyire a környezete is inspirálóbb.
De az, hogy pont az értelmiség él burokban napjaink Magyarországán, az viszont súlyos és alaptalan ferdítés!

4. Ez egy személyes benyomáson alapuló vélemény, bár a "szegényebb régióban nincsenek kiskirályok" részt átgondolnám a helyedben a Simonka Györgyök, Mondok Istvánok, Tállai Andrások fényében... Egyik sem túl gazdag régió.

5. Nincsenek gazdasági sikerek. Relatív sikerek vannak, de már a szűkebb térségünkhöz mérten sincsenek. Az is beszédes, ahogy a KSH hetente változtatta a módszertanait. Gyurcsány meg nem érdekel, nem is értem hogyan kerül ide...

Muie Orbán (törölt) 2019.05.28. 19:52:36

@MAXVAL bircaman közíró: Pofád lapos, troll.

@nemecsekerno_007: Ugyanaz, mint fentebb, Orbán-troll.
süti beállítások módosítása